מאת : פרופסור משה עירון
הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים הוא סרטן הערמונית, ובנשים – סרטן השד. לצערנו, גידולים אלה נוטים לשלוח גרורות לעצמות. כאשר הסרטן מגיע לעצמות קשה יותר לטפל במחלה הבסיסית.
כאשר הסרטן חודר לעצמות, הטיפול השגרתי לרוב כבר חסר תועלת. בדרך כלל מפנים את החולים לטיפולי קרינה בכדי להתמודד עם הכאבים ואף להאט את התקדמות המחלה אך לא ניתן להכחיד אותה לגמרי, כי הטיפול עלול להרוס את העצמות.
החדשות הטובות הן שניתן לטפל במחלה בעזרת תרופה זולה ומוכרת מזה שנים, על מנת להאט את קצב התקדמותה ואף להעלים את המחלה מהעצמות. הכוונה היא לכל התרופות ממשפחת הטטרה-ציקלינים- אנטיביוטיקה הניתנת להרבה מחלות זיהומיות, כולל לריפוי פצעי בגרות (אקנה).
לטטרה ציקלינים משיכה טבעית לעצמות, ובעיקר הם מעכבים את פעולתו של האנזים MMP – matrix metalloproteinase, התורם להתפשטות הגידול ולחדירתו לעצמות. האנזים פוגע בקולגן ובשאר החלבונים המשפיעים על האחיזה בין התאים. כאשר נהרסים חלבונים אלה הסרטן יכול להתפשט ולחדור לעצם. הטטרה ציקלין מעכב את פעולתו של ה-MMP ובכך מעכב את יכולת החדירה של הסרטן לעצמות. במחקרים שנערכו על עכברים עם סרטן שד וגרורות לעצמות, הטטרה ציקלין הקטין את הגידולים. יתרון הטיפול נבע משילוב בין עיכוב ה-MMP והיכולת של הטטרה ציקלין לעכב התפתחות של תאים תאים הורסי עצם (האוסטיאוקלסטים).
ד"ר גורניט סינג מארה"ב מצא כי טטרה ציקלין יכול להפחית עד 70 אחוז מן הגרורות לעצמות. עבודות שנעשו בעבר עד 1978 הראו כי הטטרה ציקלין יעיל בהרבה מהתרופה הרעילה מטוטרקסט, הניתנת כטיפול במחלות ממאירות שונות. בראיון עמו נשאל ד"ר סינג: "מדוע לא נמשכים המחקרים התומכים בעבודות אלו". תשובתו היתה: "מאחר וטטרה ציקלין היא תרופה גנרית אין כל תמיכה כספית מחברות התרופות במחקרים מסוג זה. אם היתה זו תרופת פטנט, תעשיית התרופות היתה תומכת".
דוקסילן שהיא אחת התרופות מקבוצת הטטרה ציקלין, נבדקה על ידי חוקרים אשר נתנו אותה לחולי סרטן קרום הריאה – מזוטיליומה, הנגרם מחשיפה לאסבסט. נמצא כי התרופה מעכבת יצירת מיטוכונדריה – חלקיק בתא בו נעשה החמצון ויצירת האנרגיה בתאי סרטן קרום הריאה. בנוסף מעכבת התרופה ישירות את פעילות ה-gelatinase A . שתי פעילויות אלה הן קריטיות בעצירת גדילת תאים גם בגידולים אחרים. ה-Gelatinase A הוא למעשה סוג של MMP, אנזים אשר מפרק את החלבונים ומאפשר לגידול לצמוח.
בדרך כלל אני מתנגד למתן אנטיביוטיקה מאחר וקיימות דרכים אחרות ויעילות ביותר לטפל בזיהומים ולחזק את המערכת החיסונית. אך מאחר והטיפול במחלות ממאירות כל כך לא בריא לגוף ולנפש, הטיפול האנטיביוטי ממש מרענן בעצם מציאתו. הוא גם טיפול זול ביותר מבחינת מחיר כספי ומחיר גופני אותו משלם המטופל. למניעת הנזק לאוכלוסייה הטבעית של חיידקי המעיים, ניתן להוסיף פרוביוטיקה (חיידקי מעיים) בזמן אחר ולא יחד עם האנטיביוטיקה, ובכך לשקם את רמת הפלורה הטבעית.
אם אדם סובל ממחלה ממארת כלשהי בה מעורבות העצמות, וגם ללא מעורבות שכזו, כדאי לשקול טיפול באנטיביוטיקה ממשפחת הטטרה ציקלין ולעקוב אחר השפעתה על החולה.
שאלות אפשר לשלוח באמצעות טופס צור קשר
מידע זה מוגש כחומר למחשבה ובשום אופן אינו מהווה התוויה רפואית או טיפולית כלשהי.
במקרה של בעיה רפואית יש להתייעץ עם הרופא המטפל.